kostabednik

Prvo pijanstvo

kostabednik | 20 Decembar, 2009 13:37

 
 
 
 
                                                 
 
U ovoj priči o prvom pijanstvu, jednu činjenicu  moram reći: Ispijanje alkoholnih pića u jugoslovenskom narodu ondašnjem, a srpskom pogotovo, ritual je bio i ostao  SVAKOPOVODNI.
Pre prvog pijanstva davali su mi da probam malo piva, malo rakije i malo šire. Pivo i rakija mi se nisu svideli, ali mi se šira neobično dopala i plakao sam kada mi nisu dali više, pošto sam tražio još.
Šira, to ukusno slatko-režeće piće od grožđa, pije se početkom zime i prelazna je faza vrenja u dobijanju vina.
U pletenom balonu od par litara širu nam je doneo Čika Rajko, koji je imao podrum pića kod Pivare. Tamo sam sa tatom bio nekoliko puta, kada me je vodio u šetnju. Sviđalo mi se tamo. Starim ciglanim stepenicama silazilo se u podrum, sa malim šankom i par stolova, gde je bilo prijatno sveže i mirisalo na duvan, pivo i vino. Sve je u polumraku podruma delovalo mistično, čemu su doprinosile priče o tajnim podzemnim hodnicima ispod grada koji su povezani sa ovim podrumom i vode ko zna gde.
Sve mi je ovo učinilo širu još privlačnijom.
 
Ostanem jednoga dana sam u stanu, moji su na poslu, i setim se šire. Izađem na terasu i ubrzo ugledam pleteno balonče. Podignem ga na sto, izvučem plutani čep i gucnem. Napolju je bilo lepo za to doba godine, sunce je grejalo, i šira je grejala. Posle još par gutljaja potpuno sam uživao u trenutku, u slatkom ukusu šire, u usporenom vremenu blaženstva koje traje i veselom cvrkutu vrabaca koji uspavljuje. Maštam, kako istražujući podzemne hodnike Čika Rajkovog podruma pronalazim razna čudesa i blaga, i lebdim. 
Mama me je našla kako spavam na terasi kada je došla sa posla. Nepoznato je ostalo koliko sam dugo spavao, kao i koliko sam popio, pošto se nije znalo koliko je šire bilo u balonu. Meni nije bilo ništa i sve se ovo prepričavalo kao vesela anegdota oko dočeka te nove 1972.
 

 
U ZDRAVLJE ! ! !
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb